הוועדה לביטחון לאומי אישרה הבוקר תיקון דרמטי בתקנות כלי הירייה, המאפשר לבוגרי תפקידי לחימה בצה"ל להגיש בקשה לרישיון נשק פרטי ללא הגבלת זמן מתום שירותם. בנוסף, הורחב מעגל הזכאים כך שיכלול בעלי הכשרות ייעודיות נוספות בכוחות הביטחון. השר לביטחון לאומי, ח"כ איתמר בן גביר, בירך על ההחלטה וכינה אותה "צעד מציל חיים".
בצעד משמעותי המרחיב את מעגל הזכאים לשאת נשק פרטי, אישרה הבוקר (יום רביעי) הוועדה לביטחון לאומי את תיקון תקנות כלי הירייה, שהובא בפניה על ידי השר לביטחון לאומי, ח"כ איתמר בן גביר. התיקון ההיסטורי מסיר את מגבלת הזמן הקודמת, ששללה את הזכות להגיש בקשה לרישיון נשק מלוחמים ומשרתי תפקידים מבצעיים שחלפו למעלה מ-20 שנה משחרורם מצה"ל.
ההחלטה החדשה מכירה בכך שניסיונם המבצעי של בוגרי יחידות הלחימה נותר רלוונטי ובעל ערך גם שנים רבות לאחר סיום שירותם הסדיר. כעת, יוכלו אלפי בוגרי יחידות קרביות, אשר בעבר נמנע מהם להגיש בקשה לרישיון בשל מגבלת הזמן, לעשות זאת בכפוף לעמידה בתנאים הנוספים הקבועים בחוק.
בנוסף לביטול מגבלת הזמן עבור לוחמים, אישרה הוועדה הרחבה נוספת של התבחין "שירות בכוחות הביטחון". במסגרת זו, אושרה זכאות להגיש בקשה לרישיון נשק פרטי גם לבעלי הכשרה ייעודית מהתפקידים הבאים: מ"כים שאינם לוחמים, חיילי וסיירי מג"ב, תצפיתנים, מדריכי חי"ר, מדריכי הגנה אווירית, מדריכי חילוץ והצלה, מדריכי קליעה, מדריכי תותחנים, מדריכי שריון, מדריכי הנדסה קרבית ומדריכי איסוף קרבי. גם כאן, הזכאות מותנית בעמידה בתנאים הקבועים בתקנות.
השר לביטחון לאומי, ח"כ איתמר בן גביר, הביע שביעות רצון רבה מההחלטה ההיסטורית. "עוד בשורה חשובה במסגרת רפורמת הנשק, עוד צעד מציל חיים", אמר השר בן גביר בהתלהבות. "מעכשיו גם מי שלא היה לוחם יוכל להחזיק בנשק ולהגן על חייו, וגם מי שהיה לוחם לפני יותר מ-20 שנים – זה משהו שלא היה בעבר, ויאפשר גם ללוחמים היקרים והוותיקים שלנו, שאני יודע שלא שכחו להיות לוחמים גם בגיל 60, להוציא רישיון".
השר הוסיף כי הוא פועל להוספת תבחינים נוספים ולהקלה בקריטריונים הקיימים, מתוך אמונה כי "כאשר יש נשק ברחובות, חיים ניצלים".
יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ צביקה פוגל, הדגיש את האחריות והשיקול הדעת שעמדו בבסיס ההחלטה. "היום אישרתי הרחבה מדויקת ואחראית של מעגל הזכאים לרישיון נשק, שנועדה לאפשר גם למשרתי תפקידים בצה"ל שביצעו תפקידים בעלי אופי מבצעי והכשרה ייעודית בתפעול נשק, להגיש בקשה לנשק פרטי", אמר ח"כ פוגל. "לא מדובר בהרחבה גורפת, אלא בהחלטה מושכלת שמבוססת על ניסיון, מיומנות והבנת הצורך בהגנה עצמית וחיזוק הביטחון האישי של אזרחי ישראל".
ההחלטה של הוועדה לביטחון לאומי מסמנת שינוי משמעותי במדיניות הנשק בישראל. היא משקפת את ההערכה הרבה למשרתי כוחות הביטחון ואת ההכרה בפוטנציאל שלהם לסייע בשמירה על הביטחון האישי והציבורי. ביטול מגבלת הזמן עבור לוחמים והרחבת מעגל הזכאים צפויים להגדיל באופן ניכר את מספר האזרחים בעלי רישיון נשק, וזאת על רקע האתגרים הביטחוניים המורכבים והצורך הגובר בתחושת ביטחון בקרב הציבור.
עם זאת, יש לציין כי הזכאות לרישיון נשק עדיין מותנית בעמידה בשורה של תנאים קפדניים, ביניהם בדיקות רקע, אישורים רפואיים והשתתפות בהכשרה מתאימה. מטרת התקנות החדשות היא להרחיב את מעגל הזכאים באופן אחראי ומבוקר, תוך שמירה על כללי הבטיחות והנהלים הנדרשים.
ההחלטה הדרמטית צפויה לעורר דיון ציבורי נרחב בנוגע למדיניות הנשק בישראל ולאיזון בין הזכות להגנה עצמית לבין הצורך בשמירה על הסדר הציבורי ומניעת אלימות. עם זאת, אין ספק כי עבור אלפי בוגרי יחידות לוחמות ומשרתי תפקידים מבצעיים, מדובר בבשורה משמעותית המעניקה להם כעת את האפשרות לשאת נשק ולהגן על עצמם ועל סביבתם.